2014. december 18., csütörtök

Sick Days!

Tény, hogy mindenki utál beteg lenni, de sokan nem tesznek az ellen semmit sem, hogy könnyebben átvészeljék a betegeskedés napjait. Mivel most éppen engem elért egy nyavalya, szeretném megosztani veletek a tippjeimet, hogyan vészelem én át a betegségeket.







1. Aludj!


Szervezetünk folyamatosan küzd a betegség legyőzésével és mindeközben rengeteg energiát emészt fel. Felesleges hősködni, hogy lábon kihordjuk a tüdőgyulladást, hiszen nagyobb bajt tehetünk vele. Ha a szervezetünk kívánja, pihenjünk, ha pedig képesek vagyunk rá, aludjunk is, akár napközben több órát is. Higgyétek el, gyorsabban szedi össze magát a szervezet, ha a fáradtsággal nem kell pluszban megküzdenie. 




2. Igyál!


Szervezetünk alapvető szüksége a folyadék, de ha lázasak vagyunk a nagy hő felemészti testünk folyadékkészleteit, így fontos, hogy pótoljuk ezt. Ha nem érezzük magunkat szomjasnak, akkor is erőltessük le a torkunkon a folyadékot, mert szervezetünk meghálálja. 

Ha valaki, mint jómagam is, nem hajlandó sima vizet inni, annak a teát ajánlom, természetesen cukor nélkül. 






3. Csokiból sosem elég!


Egy kocka csoki épp elég arra, hogy szervezeted cukorhoz jusson és némi energiához a  betegség ideje alatt, hiszen ilyenkor sokan képtelenek enni. Esetleg az a borzasztó fejfájás is enyhül, ha bekapunk egy darabka csokoládét, hiszen eleve endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ami a jó közérzetért is felelős.



4. Egyél vitamint! 

Ugye nem kell mondanom, hogy az immunrendszer a vitaminok segítségével ügyel a szervezetünk egészségére. És mi a legfontosabb? Az a jó áldott kis C-vitamin, ami vízben oldódó, így a legkönnyebben ürül ki a szervezetünkből. Ezért fontos, hogy ne felejtsük el a pótlását. Együnk sok 'savanyú' gyümölcsöt, citrusféléket és az sem árt, ha egész évben szedjük tablettaként is.




5. Ajakbalzsam!

A legpraktikusabb holmi, ami ilyenkor életet menthet. Mindenki utálja, ha a sok orrfújás kidörzsöli a bőrünket az orrcimpáknál, az orcánál és akár még az ajkainknál is. Mivel a legtöbb ajakápoló tartalmaz olajokat, zsírokat, melyek puhítják a bőrt, könnyen megelőzhetjük a kellemetlen kipirosodást, ha nem csak ajkunkra, hanem a cimpákra és az orcákra is kenünk belőle. 



6. Teremts nyugodt környezetet!
Édesanyám a párologtatókra esküszik, nagymamám a Rooibos-teákra, én viszont mindig azt mondom, ha körülötted minden rendben, ha biztonságban érzed magad, könnyebben lazulsz el, és a szervezeted is a gyógyulásra koncentrál.


A nyugodt pihenéshez nekem hozzá tartozik a filmnézés. Mindig ilyenkor pótlom be a barátok által ajánlott, felhalmozódott filmeket, de vannak bevált mozijaim, amik mellett kellemesen szundikálhatok. 

Elvált nők klubja


És ha unom a tv-t, mindig van kedvem egy kis zenéhez. Általában kifejezetten vannak relaxációs zenéim, amiket tanulás előtt, vagy közben szoktam hallgatni, ezek pont megfelelnek a betegeskedő korszakokhoz is.


Ezen az oldalon összeállított lejátszási listákat kereshettek TAG-eket megadva, így az akkori kedvetek, vagy állapototok szerinti zenéket hallgathatjátok. Ha kedvet kaptok, regisztráljatok és ti is készítsetek playlist-eket, hogyha nem találtatok megfelelőt, a ti kedvenceitek szóljanak, amíg lázasan az ágyat nyomjátok. 

Az én 'gyógyító' muzsikáim:




7. Gondoskodj a szervezetedről!




Sokan nem tudják, de az orvosok által felírt gyógyszerek többsége nem képes kiszűrni a kórokózó baktériumokat, vagy a szervezetünk egészséges működéséhez feltétlenül szükséges 'házi' baktériumokat. Így egy antibiotikumos kezelés mindenféle baktériumot kiöl a szervezetünkből, ami egyéb panaszokat és kellemetlenségeket okozhat. 
A 'házi' baktériumok pótlását már a gyógyszeres kezelés alatt jó elkezdeni és folytatni is, még legalább 1-2 héten áll. Ez mindössze abból áll, hogy fokozottan odafigyelünk a tejtermékek mennyiségének fogyasztására. Együnk sok joghurtot, kefírt, tejfölt és igyunk meg minden nap egy pohár tejet!
Ha valaki nem fogyaszt állati eredetű termékeket, vagy nem szereti a tejtermékeket, azoknak a gyógyszertárakban kapható Normaflore-t és Lactiv-ot ajánlom - bár ezek szedése mellett előfordulhatnak mellékhatások. 



Tudom, hogy mindenkinek mások a szokásai, de remélem a segítségemmel könnyebben vészeltek túl egy-egy fránya betegséget.
Nektek is vannak bevált módszereitek?



Csókpuszimiegymás~







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése